Dane są punkty A(-1,-1) b=(3,1) na prostej o równaniu x-3y-6=0 wyznacz wszystkie
Carlos: Dane są punkty A(−1,−1) b=(3,1) na prostej o równaniu x−3y−6=0 wyznacz wszystkie punkty C tak,
aby trójkąt ABC był prostokątny.
11 mar 19:19
janek191:

A = ( − 1, −1)
B = ( 3, 1)
→
→
| | x | |
CA = [ − x − 1, − |
| + 1 ] |
| | 3 | |
→
Te wektory CA i CB muszą być prostopadłe
11 mar 19:27
Mila:

A(−1,−1) b=(3,1)
1) kąt prosty w wierzchołku C
S=(1, 0), |AS|=r
|AS|
2=1
2+2
2=5=r
2
(x−1)
2+y
2=5
Punkt przecięcia okręgu i prostej:
x=1 lub x=3
y=−2 lub y=−1
C
1=(1,−2) lub C
2=(3,−1)
lub
2) Kąt prosty w A lub w B
to sam oblicz
AC⊥AB, lub BC⊥AB
i punkty przecięcia z prosta k.
11 mar 21:07