Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu opisanego równaniem:
Trufla: a) x2 + y2 −2x −4y −4 =0
b) x2 + y2 −2√3y −6 =0
11 mar 18:23
wredulus_pospolitus:
dobra ... jedno rozwiążę ... drugie zrób sama
x
2 − 2x + y
2 − 4y = 4
x
2 − 2*x*1 + 1
2 + y
2 − 2*y*2 + 2
2 −1
2 − 2
2 = 4
(x−1)
2 + (y−2)
2 −1 − 4 = 4
(x−1)
2 + (y−2)
2 = 1
więc środek okręgu to

analogicznie robisz drugi przykład
11 mar 18:25
Trufla: Nie rozumiem rozwiązania tej drugiej linijki skąd wzięło się 2*x*1 ?
11 mar 18:31
wredulus_pospolitus:
zapisałem Ci jak 'dojść do wzoru skróconego mnożenia'
dlatego zapisałem: −2x jako −2*x*1
aby pokazać, że dlatego dodaję i odejmuje 12
11 mar 18:32
Trufla: Okej dziękuję bardzo
11 mar 18:33