Określ wzajemne położenie prostej l: -2x+4y-12=0 i okręgu x^2+y^2+12x-4y+31=0
Tymon: Określ wzajemne położenie prostej l: −2x+4y−12=0 i okręgu x2+y2+12x−4y+31=0
A. Prosta jest rozłączna z okręgiem,
B. Prosta jest styczna do okręgu w punkcie P=(−5,13).
C.Prosta ma jeden punkt wspólny z okręgiem.
D.Prosta ma dwa punkty wspólne z okręgiem.
Prawidłowa odp to D.
11 mar 18:13
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem ?
−2x+4y − 12 = 0
2x = 4y − 12
x = 2y − 6
i podstawiasz do wzoru na okrąg.
I gdy:
a) brak rozwiązań −−− odp A
b) jedno rozwiązanie −−− odp C (ewentualnie B)
c) dwa rozwiązania −−− odp D
Uwaga −−− jeżeli prawidłowa byłaby odpowiedź B to TAKŻE PRAWIDŁOWA byłaby C ... w efekcie,
odpowiedź B z pewnością odpada
11 mar 18:17
janek191:

II sposób:
x
2 + y
2 + 12 x − 4 y + 31 = 0
( x + 6)
2 − 36 + ( y − 2)
2 − 4 + 31 = 0
( x +6)
2 + ( y − 2)
2 = 3
2
S = ( − 6, 2) r = 3
oraz
−2 x + 4 y − 12 = 0 / : (−2)
x − 2 y + 6 = 0
Obliczam odległość tej prostej od środka okręgu S = ( − 6, 2)
| | I 1*(−6) + (−2)*2 + 6 I | | 4 | |
d = |
| = |
| < r |
| | √12 + (−2)2 | | √5 | |
więc okrąg ma dwa punkty wspólne z daną prostą.
Patrz też rysunek
11 mar 19:02