Geometria analityczna
Carlos: Dla jakich wwartości parametru k, k∊R, punkt przecięcia się prostych o równaniu 2x−3y−5k=0,
x+3y+k−5=0 należy do prostokąta o wierzchołkach A=(1,1) B=(3,1),C=(3,6),D=(1,6)?
11 mar 18:09
wredulus_pospolitus:
Najprościej −− po prostu wyznacz punkt przecięcia się tych prostych (zależny od parametru k) i
zobacz dla jakiego k, będzie należał do tego prostokąta
11 mar 18:31
Carlos: a należeć to znaczy przecinać się przez odcinki tworzące prostokąt czy będące w środku również?
11 mar 18:33
wredulus_pospolitus:
Krawędzie (i wierzchołki) należą do figury
11 mar 18:36
Mila:

Punkt przecięcia prostych
2x−3y−5k=0, x+3y+k−5=0 należy do prostokąta o wierzchołkach:
A=(1,1) B=(3,1),C=(3,6),D=(1,6)
1) Punkt przecięcia prostych:
2x−3y=5k
x+3y=−k+5
3x=4k+5
==========
2)
1≤x≤3 i 1≤y≤6⇔
| | 4k+5 | | −7k+10 | |
1≤ |
| ≤3 i 1≤ |
| ≤6 |
| | 3 | | 9 | |
3≤4k+5≤9 /−5 i 9≤−7k+10≤ 54 /−10
−2≤4k≤4 /:4 i −1≤−7k≤44 /:(−7)
| | 1 | | 1 | | 44 | |
− |
| ≤k≤1 i |
| ≥k≥− |
| ⇔ |
| | 2 | | 7 | | 7 | |
Sprawdzimy dla brzegowej wartości i wewnątrz.
proste:
| | 2 | | 5 | | 2 | | 11 | |
y= |
| x+ |
| i y=− |
| x+ |
| ( zielone) |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 3 | |
Punkt przecięcia: x=1, y= |
| ∊do prostokąta |
| | 2 | |
posprawdzaj dalej
11 mar 19:30