Okrag i cieciwy
6latek:

Dwie cieciwy okregu o(O,r) przecinaja sie w punkcie P ≠O
Uzasadnij ze punkt P nie moze byc wspolnym srodkiem obu cieciw
11 mar 17:08
6latek: To zadanie jest tak troche dziko sformuowane
Cieciwa jest prostopadla do promienia i promien dzieli ja na pol
Wiec te cieciwy musialyby byc prostopadle zeby sie dzielily na pol
Ale co ma do tego ze P≠O ?
11 mar 17:48
wredulus_pospolitus:

Bez utraty ogólności możemy od razu założyć, że P jest w połowie jednej z cięciw.
Dowód niewprost.
zakładamy, że y = z
wtedy:
ΔAPC przystający do ΔBPD
ΔAPD przystający do ΔBPC
Tak więc:
∡CAD = ∡CBD
Jako, że ACBD jest czworokątem wpisanym w okrąg to suma tych dwóch powyższych kątów wynosi
180
o
Czyli są to kąty proste
W takim razie
ΔCAD jest prostokątny

więc CD (przeciwprostokątna) przechodzi przez środek okręgu i ...
chyba już sam dokończysz, prawda
11 mar 17:50
wredulus_pospolitus:
Cecha przystawania dla obu par kątów: BBK.
11 mar 17:51
6latek: W zwiazku z tym punkt P =punktowi O
czyli uzyskalismy sprzecznosc .
Wniosek Jesli P≠O to P nie moze byc wspolnym srodkiem obu cieciw
11 mar 19:12