proszę o pomoc w tym zadanku :/
klasa_maturalna : 1. Zbadaj monotoniczność ciągów:
an=(2n+3)/(n+2), bn=(n2+1)/(2n−1), cn=2n, dn=(−2)n en=2*3n−1,
fn=(2n/(n!)).
11 mar 15:30
Bleee:
No dobrze... No to do dzieła.
11 mar 15:39
11 mar 15:44
6latek: Nie dopisalem
Badasz znak jesli >1 to ciag rosnacy
jesli =1 to staly
jesli <1 to malejacy
11 mar 15:54
ICSP: 6−latek zawsze tak jest ?
11 mar 16:11
Bleee:
ICPS − − − zawsze (o ile to prawda dla dowolnego n), ale czasem łatwiej skorzystać z innej
metody
11 mar 16:20
ICSP: Bleee ty też ?
11 mar 16:24
Bleee:
Ja też

Rozumiem, że masz inne zdanie w tym temacie.
11 mar 16:25
ABC:
6−latek biorę ciąg a
n=−n
| an+1 | | −(n+1) | | n+1 | |
| = |
| = |
| >1 |
| an | | −n | | n | |
czyli ciąg rosnący?
11 mar 16:26
ICSP: przykład d) też się wysypie.
Dlatego zwracam na to uwagę.
Jeżeli podajemy pewne twierdzenie wypada tez podać założenia.
11 mar 16:28
janek191:
Np.
| | 2*(n+1) +3 | | 2 n + 5 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | n +1 + 2 | | n + 3 | |
więc
| | 2 n + 5 | | 2 n + 3 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| | n +3 | | n +2 | |
| | 1 | |
= |
| > 0 zatem ciąg (an) jest rosnący. |
| | (n +2)*(n +3) | |
12 mar 07:25
janek191:
c
n = 2
n ciąg o wyrazach dodatnich
więc
c
n+1 = 2
n+1
| | 2n+1 | |
an+1 : an = |
| = 2 > 1 |
| | 2n | |
ciąg ( c
n) jest rosnący
12 mar 07:27
janek191:
cn = (−2)n
a1 = −2
a2 = 4
a3 = − 8
Ciąg ( dn) jest naprzemienny, więc nie jest monotoniczny.
12 mar 07:29