kombinatoryka
mat-fiz-inf: Spośród cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 losujemy kolejno dwa razy po jednej cyfrze ze zwracaniem.
Tworzymy liczbę dwucyfrową w ten sposób, że pierwsza z wylosowanych cyfr jest cyfrą
dziesiątek, a druga cyfrą jedności tej liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B, że
otrzymana liczba jest podzielna przez 3.
| | 15 | |
Odpowiedź to |
| . Dlaczego? Wypisałam wszystkie elementy i wyszło mi 16: |
| | 49 | |
(1,2) (2,1) (1,5) (5,1) (2,4) (4,2) (2,7) (7,2) (3,6) (6,3) (3,3) (6,6) (4,5) (5,4) (5,7)
(7,5).
| | 16 | |
Z kolei przestrzeń |Ω|=7*7=49, więc według mnie P(B)= |
| . Gdzie mam błąd? |
| | 49 | |