Ciągi
Kuba : Podaj wzór ogólny ciągu (nieskończonego) kiedy wiadome są kolejne wyrazy
13 104 1005 10006........
Zadanie mieliśmy na sprawdzianie jako dodatkowe i nic mi do głowy nie przychodził, więc proszę
tutaj o pomoc
11 mar 13:50
wredulus_pospolitus:
a
1 = 10 + 3
a
2 = 100 + 4
a
3 = 1000 + 5
a
4 = 10000 + 6
widzisz zawiązek
11 mar 13:55
Kuba : Kurde faktycznie, dzięki za szybką odp
11 mar 13:59
wredulus_pospolitus:
I teraz pewnie sobie myśli: "jakie to proste".
No niestety − często w zadaniach 90% to 'zauważenie' tego 'czegoś'
11 mar 14:00
Mariusz:
a
0=13
a
1=10*(a
0−3)+4
a
2=10*(a
1−4)+5
a
3=10*(a
2−5)+6
a
n=10a
n−1−10(n+2)+(n+3)
a
n=10a
n−1−9n−17
a
n−1=10a
n−2−9n−8
a
n−a
n−1=10a
n−1−10a
n−2+(−9n−17)−(−9n−8)
a
n=11a
n−1−10a
n−2−9
a
n−1=11a
n−2−10a
n−3−9
a
n−a
n−1=(11a
n−1−10a
n−2)−(11a
n−2−10a
n−3)
a
n−a
n−1=11a
n−1−21a
n−2+10a
n−3
a
0=13
a
1=104
a
2=1005
a
n=12a
n−1−21a
n−2+10a
n−3
A(x)=∑
n=0a
nx
n
∑
n=3∞a
nx
n=∑
n=3∞12a
n−1x
n+∑
n=3∞−21a
n−2x
n+
∑
n=3∞a
n−3x
n
∑
n=3a
nx
n=12x(∑
n=2∞a
nx
n)−21x
2(∑
n=1∞a
nx
n)+
10x
3(∑
n=3∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−13−104x−1005x
2=12x(∑
n=0∞a
nx
n−13−104x)
−21x
2(∑
n=0∞a
nx
n−13)+10x
3(∑
n=3∞a
nx
n)
A(x)−13−104x−1005x
2=12x(A(x)−13−104x)−21x
2(A(x)−13)+10x
3A(x)
A(x)(1−12x+21x
2−10x
3)=13+104x+1005x
2−156x−1248x
2+273x
2
A(x)(1−12x+21x
2−10x
3)=13−52x+30x
2
| | 13−52x+30x2 | |
A(x)= |
| |
| | 1−12x+21x2−10x3 | |
1−12x+21x
2−10x
3
1−x−11x+11x
2+10x
2−10x
3
(1−x)−11x(1−x)+10x
2(1−x)
(1−x)(1−11x+10x
2)
(1−x)(1−x−10x+10x
2)
(1−x)(1−x)(1−10x)
(1−10x)(1−x)
2
| 13−52x+30x2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| 1−12x+21x2−10x3 | | 1−10x | | 1−x | | (1−x)2 | |
A(1−2x+x
2)+B(1−11x+10x
2)+C(1−10x)=13−52x+30x
2
A+B+C=13
−2A−11B−10C=−52
A+10B=30
−9C=13−52+30
−9C=−9
C=1
A+B=12
A+10B=30
C=1
B=2
A=10
| 13−52x+30x2 | | 10 | | 2 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| 1−12x+21x2−10x3 | | 1−10x | | 1−x | | (1−x)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| 13−52x+30x2 | |
| =10(∑n=0∞10nxn)+2(∑n=0∞xn) |
| 1−12x+21x2−10x3 | |
+∑
n=0∞(n+1)x
n
a
n=10*10
n+2+(n+1)
a
n=10*10
n+n+3
12 mar 01:01
Wolodyjowski: Jest jakiś prostszy sposób?
4 maj 02:57
janek191:
Patrz na 13.55
a1 = 10 + 3
a2 = 100 + 4
a3 = 1000 + 5
itd, więc
an = 10n + n + 2
4 maj 09:50