Ekstrema funkcji
BoosterXS: | | x2−4 | |
Funkcja określona wzorem f(x) = |
| , xεR\{0} |
| | x | |
Wybierz poprawną odpowiedź:
a) Jest malejąca w R\{0}.
b) Jest rosnąca w R\{0}.
c) Posiada 2 ekstrema lokalne.
d) Nie posiada ekstremów lokalnych.
| | x2+4 | | x2+4 | |
Obliczyłem f'(x) = |
| , f'(x)=0 ⇒ |
| = 0 ⇒ x2+4 = 0 ⇒ x2 = −4 |
| | x2 | | x2 | |
Brak rozwiązań(brak punktów podejrzanych o ekstremum).
| | x2+4 | |
Rozwiązuję |
| > 0 F. rosnąca dla xε(0;∞) |
| | x2 | |
| | x2+4 | |
Rozwiązuję |
| < 0 F. malejąca dla xε(−∞;0) |
| | x2 | |
| | x2−4 | |
Ale jak rysuję funkcję f(x) = |
| w WolframAlpha to widać, że jest rosnąca w całym |
| | x | |
R\{0}.
Ostatecznie pasują mi odpowiedzi b) oraz d), ale powinna być tylko jedna. Zweryfikuje ktoś?
11 mar 03:04
Bleee:
A jakim cudem dla x<0 masz f' < 0 przecież licznik i mianownik jest zawsze dodatni.
Funkcja f(x) NIE JEST rosnąca w R/{0}. Jest rosnąca w (−
∞, 0) oraz w (0,+
∞).
Częsty błąd studentów.
| | x4 | |
Przykładem funkcji rosnącej w R/{0} jest f(x) = |
| |
| | x | |
11 mar 07:14
BoosterXS: | | x2+4 | |
Faktycznie, |
| < 0 ⇒ brak rozwiązań. Nie wiem skąd ja wziąłem to wyżej  |
| | x2 | |
| | x2+4 | |
Czy dobrze rozumiem, że rozwiązując |
| > 0 otrzymuję xε (−∞, 0) oraz xε (0,∞), |
| | x2 | |
a więc tak jakby dwa różne przedziały gdzie funkcja rośnie?
11 mar 13:12
ICSP: Funkcja jest rosnąca w każdym z przedziałów
(− ∞ ; 0) oraz (0 ; ∞)
ale nie jest rosnąca w
R \ { 0 }
11 mar 13:18
BoosterXS: Dzięki
11 mar 13:23
wredulus_pospolitus:
Napisanie, że f(x) jest rosnąca w (a,b)
niesie za sobą to, że funkcja f(x) w tym przedziale jest monotoniczna (w końcu rosnąca), więc
można z definicji monotoniczności napisać:
∀
{x,y} ∊ (a,b) x<y ⇒ f(x) < f(y) (to akurat jest w odniesieniu do rosnącej funkcji)
| | x2+4 | |
Natomiast dla f(x) = |
| |
| | x2 | |
mamy:
| | 4+4 | |
f(−1) = 5 > 2 = |
| = f(2) |
| | 4 | |
W tym momencie (wystarczy jeden kontrprzykład) pokazałem, że nie prawdą jest, że funkcja f(x)
jest rosnąca w R/{0}
Zapisując jako dwa przedziały: w (−
∞,0) ; w (0;+
∞)
przy braniu x,y z przedziałów, bierzesz obie wartości z jednego i tego samego przedziału (i
wtedy wszystko pięknie pasuje).
Mam nadzieję, że pomogłem
11 mar 13:37