Kąt wpisany oparty na łuku okręgu długości 3π ma miarę 12 stopni.
adam00: Kąt wpisany oparty na łuku okręgu długości 3π ma miarę 12 stopni.
Jakie jest pole koła ograniczonego tym okręgiem?
A) 101 2,5π B) 506,25π C) 100 π D) 225 π
czy ktoś mógłby pomóc w rozwiązaniu?
10 mar 22:03
iteRacj@:

Ile ma kąt srodkowy oparty na tym samym łuku?
10 mar 22:11
adam00: Ma 24 stopnie, tak? Ale co mi to da?
10 mar 22:15
Leszek: Jezeli dla α = 24 ° luk ma dlugosc 3π , ta jaki jest obwod okregu ? ?
10 mar 22:18
iteRacj@:
Kąt o mierze 24o wycina z całego obwodu koła łuk o długości 3π.
Więc kąt o mierze 360o wyznaczy cały obwód koła o długości jakiej?
10 mar 22:20
adam00: nie wiem, nie rozumiem tego
10 mar 22:23
Leszek: Napisz proporcje : 24° −−−−−−−− 3 π , 360° −−−−−−−− L ⇒ L = ....., nastepnie oblicz r i pole
kola .
10 mar 22:27
Eta:
| 24o | | 3π | | 45 | |
| = |
| ⇒ r= |
| |
| 360o | | 2πr | | 2 | |
Odp: B)
10 mar 23:21