masa
Oliwia: Masa ciała zwazonego z dokladnoscia 20g wynosi M=4000g a jego objetosc zmierzona z dokładnością
1cm3 wynosi 800cm3 Zjakim błedem bezwzglednym i wzglednym mozna obliczyc gestosc. Użyj
rózniczki
10 mar 21:43
Leszek:
| | 1 | | m | |
d ρ = |
| dm + |
| dV = .... |
| | V | | V2 | |
10 mar 21:51
Oliwia: a nie bedzie takto −m/v2 dV?
10 mar 21:57
Leszek: Bierzemy wartosci bezwzgledne | | .....
10 mar 21:59
Oliwia: aha a i i teraz podstawiamy 1/800+4000/64000 a pozniej co z tym zrobic?
10 mar 22:04
Leszek: Ale podstaw dm i dV , dlaczego to pomijasz ? ?
10 mar 22:06
Oliwia: 1/800*20+4000/64000*1?
10 mar 22:20
Oliwia: ?
10 mar 22:38
daras: różniczka zupełna:
| | Δm | | ΔV | | 40 | | 2 | | 1 | | g | |
|Δρ| = ρ( |
| + |
| ) = |
| ( |
| + |
| = 0,03125 ≈ 0,032 |
| |
| | m | | V | | 8 | | 400 | | 800 | | cm3 | |
| | Δρ | | 0,03125 | |
błąd względny: |
| = |
| = 0,00625 ≈ 0,6 % |
| | ρ | | 5 | |
11 mar 12:03