Znajdź największą wartość funkcji w przedziale <2;4>
FunkcjaCiągła: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Znajdź największą wartość funkcji w przedziale <2;4>
f(x)=(x−4)3
10 mar 21:41
Jerzy:
Słyszałeś coś o ekstremum lokalnym ?
10 mar 21:42
Ateusz: wydaje mi sie, ze skoro x3 jest funkcją rosnącą, to im większy argument, tym wieksza
wartość,
zatem podstawiłbym x=4
10 mar 21:43
Leszek: f '(x) = 3(x−4)2
Skorzystaj z warunku koniecznego i dostatecznego oraz oblicz wartosci funkcji
na krancach podanego przedzialu .......
10 mar 21:46