Kinematyka
Adrian: Przepraszam że dodaję zadanie z fizyki na matematyce ale forum of fizyki świeci pustkami i
morze tutaj
znajdę kogoś kto mi pomoże

Kinematyka: studia
Laser emitujący skolimowaną (wąską) wiązkę światła obraca się względem osi
prostopadłej do emitowanej wiązki wykonując n obrotów na sekundę. Ekran o długości a, na
który pada wiązka światła laserowego jest umieszczony w odległości x od obracającego się
lasera. Obserwator widzi na ekranie plamkę świetlną, która przemieszcza się przy każdym
obrocie lasera. Obliczyć prędkość liniową ruchu plamki świetlnej v na ekranie.
Jak to ruszyć ?
Ekran był by płaskim ekranem ale nie mogli byśmy zrobić z niego okręgu czy pół okręgu ?
Myślałem na rozwiązaniem takim jak tutaj
https://www.matematyka.pl/439633.htm?fbclid=IwAR0g9ywHxs-MZxGGg449Ra8JXB6_YGExkI6Xrpd2tLGCqKni-rjZaPsAWDE
ale nie mam pomysłu na zapisanie tego równania od
t
10 mar 21:05
Adrian: może* tutaj
10 mar 21:06
Leszek: Jak ekran jest plaski to :
S − odcinek drogi plamki na ekranie od jego srodka
tg α = S/x , α = ωt
S= x tg(ωt)
v= dS/dt = ......
ω − predkosc katowa lasera
10 mar 21:39
Adrian: jak już otrzymałem v= 2xω/(cos2(ωt)) powinienem jeszcze zamienić na ω oraz t w zależności od a
oraz n
10 mar 21:49
Leszek: ω= 2πn , t − czas dla kazdej chwili inny , co najwyzej mozna obliczyc w jakim czasie plamka
przelatuje przez ekran o dlugosci a ......
10 mar 21:56
Adrian: czyli ostateczny wynik to v=x*2πn/(cos2(2πnt))
10 mar 22:00