aga19: prasze pomocy
wyznacz pochodną
ln(x+√x2+1)
16 lis 21:38
Lisek: Po pierwsze założenie, że to co jest w logarytmie musi być większe od o. W związku z tym,
że dla każdej liczy x należącej do R √x2+1 jest zawsze większe od 0 to wystarczy, że
x>0.
Jest to pochodna funkcji złożonej:
ln'(x+√x2+1)=1/(x+√x2+1)*(x+√x2+1)'=1/(x+√x2+1)*(1+1/(2√x2+1))*2x=
=1/(x+√x2+1)+x/(x√x2+1+x2+1)
Możemy dzielić ponieważ x>0
13 gru 20:22
b.: Lisek źle ustawił nawiasy pod koniec 1. pierwsza rachunków: przez 2x mnożymy tylko
składnik (1/2√...), a nie składnik 1
jeśli chodzi o dziedzinę, to jest nią całe R,
bo x+√x2+1 > x+√x2 = x+|x| ≥0
13 gru 22:37
b.: hehe *pierwsza* --> wiersza
13 gru 22:37
b.: ale wynik jest ok
13 gru 22:38