kombinatoryka
kombinatoryka: Adam ma osiem różnokolorowych piłeczek. Oblicz, na ile sposobów może rozmieścić je w trzech
pudełkach, zakładając, że żadne nie jest puste.
10 mar 20:24
Pytający:
Czyli pytanie:
Ile jest rozwiązań równania
x1 + x2 + x3 = 8
taki, że x1, x2, x3 ≥ 1
10 mar 20:27
kombinatoryka: Nie rozumiem?
10 mar 20:30
kombinatoryka: ?
10 mar 21:22
PW: A, jeszcze "różnokolorowe"? To znaczy każda piłeczka w innym kolorze?
10 mar 21:26
PW: Ponumerujmy kolory i pudełka, wtedy modelem matematycznym rozmieszczenia będzie każda funkcja
f:{1, 2, 3, ..., 8} → {1, 2, 3}.
Dodatkowo żądają, żeby odrzucić te funkcje, które nie są "na", to znaczy przyjmują tylko jedną
lub dwie wartości.
10 mar 21:34
Mila:
1) Piłeczki są rozróżnialne. Pudełka rozróżnialne.
3
8− na tyle sposobów można rozłożyć 8 różnych piłeczek
| |
*(28−2) − piłeczki rozmieszczone w dwóch wybranych pudełkach |
| |
| |
*1 − wszystkie piłeczki w jednym pudełku |
| |
3
8−[3*(2
8−2)+3]=3
8−3*2
8+3
2) Piłeczki są rozróżnialne. Pudełka identyczne
s
2(8,3)
10 mar 21:41
kombinatoryka: Problem w tym, że prawidłowa odpowiedź to 6555.
Jako wskazówkę podano, że trzeba od wszystkich 8−wyrazowych wariacji z powtórzeniami ze zbioru
3−elementowego odjąć 3!.
Ktoś ma pomysł dlaczego?
11 mar 13:53
Pytający:
Odpowiedzi
Mili w obu przypadkach są poprawne.
Wskazówka natomiast jest marna nie tylko ze względu na błędny wynik/rozumowanie, bo "wszystkie
8−wyrazowe wariacje z powtórzeniami ze zbioru 3−elementowego" to nie jest liczba, więc trudno
od tego "odjąć 3!". Jak już odejmować, to od
liczby takich wariacji.
| | | | | |
A tu masz potwierdzenie poprawności wyników i wypisane wszystkie | 28− | 18=765 |
| | | |
rozmieszczeń z pustymi pudełkami (dla rozróżnialnych pudełek):
https://ideone.com/WiO1Ug
// + poprawne rozmieszczenia:
https://pastebin.com/MKG1h6iz
11 mar 17:02