??
Ateusz: Dlaczego tak a nie inaczej?
Podstawą sześcianu jest kwadrat ABCD. Na dwóch ścianach bocznych tego sześcianu poprowadzono
odcinki AM i AN (punkty M i N leżą na krawędziach bocznych), ktore tworzą odpowiednio z
krawędziami AB i AD kąty równe 30 stopni. Wyznacz cosinus kąta MAN
Skoro zarówno AM jak i AN "przylega" do swojej ściany bocznej, to czy kąt MAN to nie będzie
przypadkiem 90 stopni?
W odpowiedziach jest, że cos=1/4
Dlaczego tak?
10 mar 19:28
Mila:

Popatrz na rysunek z prawej . Te 3 przekątne są równe − masz Δrównoboczny.
(2m)
2=m
2+a
2
3m
2=a
2
|MN|=a
√2
MN
2=|AM|
2+|AN|
2−2*|AM|*|AN|*cosα
| | a2 | | a2 | | a | | a | |
2a2=4* |
| +4* |
| −2*2* |
| *2* |
| *cosα |
| | 3 | | 3 | | √3 | | √3 | |
10 mar 20:34
Mila:
10 mar 21:43
Ateusz: no racja, ale kompletnie nie potrafie sobie wyobrazic tego w inny sposob, niz taki, ze ten kąt
i tak bedzie prosty...
musze chyba znalezc cos bryłopodobnego w inwentarzu domowym i przekonać się na własnej
skórze...
10 mar 21:45
b.: weź ekierkę i przyłoż ją (kątem prostym) do miejsca, gdzie np. dwie ściany łączą się pod kątem
prostym (mogą być też np. meble).
Zobaczysz, że ekierka wejdzie tylko prostopadle do wspólnej krawędzi ścian, jak spróbujesz ją
pochylić, to już się nie zmieści. Możesz też spróbować z tą częścią ekierki, gdzie kąt jest
ostry.
10 mar 21:54
Mila:
Jaką figurą jest bryła BMNDA ?
10 mar 22:59