bardzo proszę o pomoc w zadanku :(
2_klasa_gimnazjum : 1. Wiadomo,że √17≈4,123. Oblicz z dokładnością do dwóch cyfr po przecinku wartość podanego
pierwiastka.
a) √68 b)√1700
10 mar 19:01
Eta:
√68=√4*17=2√17=...........
√1700= √100*17=10√17=.........
10 mar 19:05
PW: Informacja √17 ≈ 4,123 oznacza, że
4,123 < √17 < 4,124,
a więc
(1) 8,246 < 2√17 < 4, 248
(2) 41,23 < 10√17 < 41,24.
Powstaje pytanie:
− Jak informacje (1) lub (2) przedstawić w żądanej formie (z dokładnością do dwóch cyfr po
przecinku)?
10 mar 20:09
Eta:
Jak mamy trzy miejsca po przecinku dla √17 ≈4,123
to √68=2√17 ≈ 2*4,123≈ 8,246≈ 8,25
i tyle w tym temacie !
10 mar 20:12
PW: A w wypadku (2)?
Tylko nie krzycz na mnie.
10 mar 20:37
Eta:
Nie bój się

jestem "kobiEtą"
√17≈ 4,123
10 ( za 3 musi być cyfra∊(0,5)
√1700≈ 10
√17 ≈ 10*4,123 ≈ 41,23
10 mar 20:53
PW: Współczuję gimnazjalistom. Przecież oni nie mają podanego w zadaniu "dalszego ciągu"
przybliżenia, wiedzą tylko, ze
√17 = 4,123.
10 mar 21:01
Eta:
I po co to komu? ( tabliczki mnożenia nie znają , itp, itd ..
10 mar 21:14