matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowodzik
kamil:
a+b
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b prawdziwa jest nierówność (
)
2
⩽
2
a
2
+b
2
2
10 mar 18:56
Eta:
Z nierówności między średnimi kwadratową i arytmetyczną
a
2
+b
2
a+b
√
≥
/
2
2
2
a
2
+b
2
a+b
≥(
)
2
2
2
c.n.w.
10 mar 19:02
ICSP:
(a + b)
2
(a + b)
2
(a − b)
2
a
2
+ b
2
L =
≤
+
=
= P
4
4
4
2
10 mar 19:15
Eta:
10 mar 19:17