Bazy
Omikron:
Chciałbym prosić o sprawdzenie poprawności mojego rozumowania.
Zad. Znaleźć bazę V ∩ W, jeśli V,W są następującymi podprzestrzeniami przestrzeni ℛ[x]:
V = span{ x2 + 5x + 1, 4x2 − x − 2}, W = span{ 2x2 + 3x, 5x2 + 4x − 1}
Najpierw sprawdzam czy wektory z V i z W (osobno) zapisane pod powłoką są liniowo niezależne.
Następnie zapisuję wektor w należący do V ∩ W.
w = a(x
2+5x+1) + b(4x
2 − x − 2) = c(2x
2 + 3x) + d(5x
2 + 4x − 1)
Skoro w należy do części wspólnej przestrzeni to musi się dać go przedstawić na takie dwa
sposoby (wyszło że wektory są liniowo niezależne, więc wszystkie wektory tu umieściłem).
W takim razie musi być spełnione
a(x
2+5x+1) + b(4x
2 − x − 2) − c(2x
2 + 3x) − d(5x
2 + 4x − 1) = 0
Przekształcam.
(a +4b − 2c − 5d)x
2 + (5a − b − 3c − 4d)x + (a − 2b + d) = 0
Musi to być prawdziwe dla każdego x, więc powstaje układ trzech równań, z którego uzależnię od
siebie a,b,c,d.
Po rozwiązaniu układu wyszło mi
Podstawiam do w = a(x
2+5x+1) + b(4x
2 − x − 2) i po przekształceniach wychodzi
w = c(2x
2 − 3x) + d(5x
2 + 4x − 1)
W takim razie bazę V∩W tworzą 2x
2 − 3x, 5x
2 + 4x − 1.
Ta baza jest identyczna z bazą W (co nie jest dziwne jak się teraz zastanawiam, w końcu
rozwiązałem układ równań. Albo trochę namieszałem albo zrobiłem wiele rzeczy zupełnie bez
sensu). Tak czy inaczej prosiłbym o komentarz.