Tworzaca stozka widac
Imie: Tworzącą stożka widać ze środka kuli wpisanej w ten stożek pod kątem o mierze α . Wyznacz
stosunek objętości tej kuli do objętości stożka.
10 mar 18:00
Eta:
| | Vk | | | | Vk | | R | | R | |
k= |
| = |
| ⇒ |
| =4*( |
| )2* |
| |
| | Vst | | | | Vst | | r | | H | |
| | R | |
W ΔODB: |
| =tg(α−90o) ⇒ R=−rctgα |
| | r | |
| | H | | R | | −rctgα | |
i w ΔADS : |
| =tg(2α−180o) ⇒H=r*tg(2α) to |
| = |
| = −ctgα*ctg(2α) |
| | r | | H | | rtg(2α) | |
to k= 4*(−rctgα)
2 *ctgα*ctg(2α)
k= −4ctg
3α*ctg(2α)
====================
10 mar 18:29
Mila:
1) 180−α+β=90
β=α−90
tgβ=tg(α−90)
2)
r=R*tg(α−90)
H=R*tg(2β)
| | 4R3*tg3(α−90) | |
k= |
| |
| | R3tg(2β) | |
k=−4ctg
3α*ctg(2α)
Posprawdzaj wzory redukcyjne.
10 mar 18:50
PW: Jeżeli obie Siostry twierdzą to samo, to nie musisz sprawdzać
10 mar 18:53
Eta:
10 mar 18:59