wyznacz równanie okręgu stycznego do prostych o równaniach 2x+y+1=0, 2x+y+6=0. 2
Tymon: wyznacz równanie okręgu stycznego do prostych o równaniach 2x+y+1=0, 2x+y+6=0. 2x−y−6.
Dwa pierwsze są równoległe więc średnicą tego okręgu jest ich odległość, obliczyłem to z wzoru
na odległość między prostymi
| |C1−C2| | | √5 | |
| i promień wyszedł mi |
| i nie wiem co dalej. |
| √A2+B2 | | 2 | |
10 mar 17:56
janek191:

y = −2 x − 3,5
S = ( x, −2 x − 3,5)
10 mar 18:07
janek191:
Odległość S od prostej y = 2 x − 6 ma być równa r = 0,5√5
10 mar 18:08