Wyznacz wartości a i d.
kamil: Punkt (2, 6) jest wierzchołkiem paraboli o równaniu y=a(x−5)(x−d). Wyznacz wartości a i d.
10 mar 17:34
wredulus_pospolitus:
skoro punkt o współrzędnych (2,6) jest wierzchołkiem paraboli to:
1) x
wierzchołka = 2
| | 5 + d | |
2) |
| = xwierzchołka ... więc d = −1 |
| | 2 | |
więc masz y = a(x−5)(x+1)
wystarczy teraz podstawić współrzędne wierzchołka w celu wyznaczenia 'a'
Koooniec
10 mar 17:41
janek191:

x
1 = 5 x
2 = d
| | 5 + d | |
p = |
| = 2 ⇒ 5 + d = 4 ⇒ d = − 1 |
| | 2 | |
y = a*( x − 5)*(x + 1)
6 = a*( 2 − 5)*( 2 + 1)
6 = − 9 a
=======
d = − 1
======
10 mar 17:43