wykres funkcji
grzegorzz: mam zadanko,
| | 2x | |
Narysuj wykres funkcji f(x) = I |
| I. na podstawie wykresu określ liczbę |
| | x − 3 | |
| | 2x | |
rozwiązań równania I |
| i = m w zależności od parametru m. Jak nawet narysować |
| | x − 3 | |
ten wykres?
10 mar 17:30
PW: | 2x | | 2(x−3)+6 | | 6 | |
| = |
| = 2 + |
| , |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | |
a to umiemy narysować, o funkcji homograficznej mówiło sie w szkole.
10 mar 17:36
Eta:
| | 6 | |
1/ narysuj wykres f1= |
| |
| | x | |
przesuń go o wektor [3,2]
odbij tę część wykresu spod osi OX nad ośOX
| | 6 | |
otrzymasz f(x)= | |
| +2| , x≠3 |
| | x−3 | |
tniemy wykres prostymi
y=m
0 rozwiązań dla m<0
1 rozwiązanie dla m=2 v m=0
2 rozwiązania dla m∊(0,2) U ((2,
∞)
10 mar 17:41
Mila:
| | 2x | | 2x−6+6 | | 2*(x−3)+6 | |
g(x)= |
| = |
| = |
| |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
1)
2) Przesunięcie o wektor [3,2]⇒otrzymujesz wykres
g(x)
3)
|g(x)| ⇒otrzymujesz wykres f(x)
m<0 brak rozwiązań
m=0 − jedno rozwiązanie
m∊(0,2)− dwa rozwiązania
spróbuj dalej sam, przesuwasz prostą y=m do góry
10 mar 17:44
grzegorzz: Przerobię podobne zadania i mam nadzieje ,że zrozumiem

Dziękuje wszystkim za zaangażowanie
10 mar 17:46
Eta:
dla m=2 też 1 rozwiązanie
10 mar 17:49
Eta:
2 rozwiązania jeszcze dla m∊(2,∞)
10 mar 18:44