Dla jakich wartości parametru a a∊R prosta o równaniu y=ax-4 jest styczna do okr
Tymon: Dla jakich wartości parametru a a∊R prosta o równaniu y=ax−4 jest styczna do okręgu o równaniu
(x−4)2+(y+2)2=4?
10 mar 17:08
Jerzy:
Np,tak: podstaw y do równania okręgu i warunek 1 rozwiązanie.
10 mar 17:09
wredulus_pospolitus:
innymi słowy ...kiedy równanie:
(x−4)
2 + ((ax−4)+2)
2 = 4 ma JEDNO ROZWIĄZANIE
10 mar 17:10
janek191:
S = ( 4, − 2)
r = 2
Odległość tej prostej od S musi być równa 2.
10 mar 17:10
Tymon: czyli wtedy kiedy delta równa się zero tak?
10 mar 17:12
wredulus_pospolitus:
albo gdy a2 + 1 = 0 (co jest nierealne ... no ale nadmienić trza)
10 mar 17:15
Tymon: w sumie to po rozpisaniu tego równania nie wiem co trzeba zrobić dalej:
x2−8x+16+(ax−4)2+4(ax−4)+4=4
x2−8x+16+(ax)2−8ax+16+4ax−16+4=4
x2−8x+16+(ax)2−4ax=0
10 mar 17:22
Eta:

1) a= 0 bo
y=−4 −− styczna
| | 4 | | 4 | |
2/ a= |
| bo y= |
| x−4 ma miejsce zerowe xo= 3 |
| | 3 | | 3 | |
S(4,−2) r=2 s: ax−y−4=0
| | |4a+2−4| | |
d= |
| =2 ⇒ |2a−1|=√a2+1 ^2 |
| | √a2+1 | |
(2a−1)
2=a
2+1
3a
2−4a=0
a(3a−4)=0
================
co zgadza się z rys.
10 mar 17:26
Tymon: dziękuje teraz wszystko jasne
10 mar 17:41
Eta:
10 mar 17:42