wykres
Oliwia: Naszkicować wykres funkcji
f(x,y) 4−2x
10 mar 17:03
PW: Popraw zapis
10 mar 17:08
Oliwia: dobry jest zapis
10 mar 17:11
Oliwia: chodzi o wykres dwoch zmiennych
10 mar 17:11
janek191:
A gdzie jest znak = ?
10 mar 17:11
wredulus_pospolitus:
No to rysujesz płaszczyznę
10 mar 17:19
Oliwia:

cos takiego?
10 mar 17:23
wredulus_pospolitus:
yyyy ... powiedzmy ... bo niewiele widać z tego rysunku
10 mar 17:43
10 mar 18:02
PW: Można to wytłumaczyć następująco:
Wartości funkcji nie zależą od "y". W układzie współrzędnych XOZ mamy więc wykres
z = 4 − 2x.
Taki wykres jest (biorąc pod uwagę współrzędną y) wykresem dla y=0. Dla pozostałych "y"
wartości funkcji są te same, a więc wykres (prosta) przesuwa się wzdłuż osi OY tworząc
płaszczyznę.
Bez tych cudownych programów komputerowych, których nie używam z zasady, muszę to sobie jakoś
tłumaczyć.
10 mar 18:18
Oliwia: Dziekuje bardzo
10 mar 18:24