Dane są wektory a=[-1;4] i b=[-3,-2] więc wektor c=u{1}{2}(a-3b)-a ma współrzędn
Tymon: Dane są wektory a=[−1;4] i b=[−3,−2] więc wektor c=12(a−3b)−a ma współrzędne:
A.[5;1]
B.[−5;1]
C.[5;−1]
D.[−5;−1]
Jak to obliczyć?
10 mar 16:58
Eta:
A)
10 mar 17:00
Tymon: jak to obliczyć?
10 mar 17:01
Eta:
→
c=[12(−1−3(−3))+1, 12(4−3(−2))−4]=[4+1, 5−4]=[5,1]
10 mar 17:03
Eta:
2 sposób
→
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c= 12a− |
| b−a = − |
| (a+3b) = − |
| [−1−9, 4−6]= − |
| [−10,−2] = [5,1] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 mar 17:11
Eta:
Tymona zamurowało? czy ....
10 mar 19:14
Tymon: zapomniałem podziękować

Dzięki za wytłumaczenie już to rozumiem
10 mar 20:32