matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Darek00:
sin52°cos38°+cos52°sin38°
Oblicz wartość wyrażenia
.
2tg28°tg62°
Prosiłbym o rozwiązanie z wytłumaczeniem jak rozwiązywać takie zadanie.
10 mar 16:02
ABC:
zauważyć że 52+38=90 oraz 28+62=90 i po robocie
10 mar 16:07
Eta:
cos38
o
=sin52
o
sin38
o
= cos52
o
tg62
o
=ctg28
o
sin
2
52
o
+cos
2
52
o
W=
= .........
2tg28
o
*ctg28
o
dokończ
10 mar 16:07
Darek00:
1
1
=
=
1
2tg28°*
tg28°
2
Dobrze?
10 mar 16:14
Eta:
tgα*ctgα=1 ( bez "pięter"
dobrze
10 mar 16:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick