matematykaszkolna.pl
Srodkowa i trojkat 6latek: rysunekW trojkacie ABC poprowadzono srodkowa AD Wykaz ze odleglosci punktow Bi C od prostej AD sa rowne Wydaje sie to logiczne Tutaj chyba nalezy pokazac ze ΔADb≡Δ ADC To tak bok AD wspolny bok CD= DB Teraz nalezaloby wykazac ze kat ADB = kątowi ADC Ale jak ? Poprowadzic rownolegla przrz D do AC i wtedy beda rowne jako kąty odpowiadajace ?
10 mar 15:55
Saizou : Proponuję porównać pola trójkątów ACD oraz ABD, gdzie wysokości są opuszczone na bok AD, wówczas z automatu ma się tezę.
10 mar 15:59
6latek: Witam emotka Staram sie nie patrzyc do odpowiedzi czy podpowiedzi tylko samemu poprobowac . Zaraz Twoja podpowiedz rozkimam
10 mar 16:04
Eta: Co oznacza słowo "rozkimam" ? ( nie znam takiego słowa w języku polskim
10 mar 16:09
6latek: Np rozwaze , wezme pod uwage emotka
10 mar 16:10
Eta: co to za słowo? ( na maturze z języka polskiego też takiego słowa użyjesz?
10 mar 16:13
6latek: Tez chce byc troche nowoczesny emotka
10 mar 16:15
Eta: To ma być "nowoczesność" ? to .......... nie powiem ...
10 mar 16:17
6latek: Eta emotka Prosba . Prosze abys sprawdzila moje rozwiazanie Ta prosta rownolegla do AC nalezaloby poprowadzic przrz punkt B zeby te kąty byly odpowiadajace a nie przez punkt D
10 mar 16:17
Maciess: pewnie 6latek nie zobaczył swojej literówki Bo ja i moje rówieśnicy "rozkminiamy"
10 mar 16:18
6latek: A widzisz emotka
10 mar 16:20
Maciess: moi*, szkoda ze nie ma opcji edycji postów
10 mar 16:22
6latek: Eta Spojrz na moj post 16 : 17 Podpowiedz Saizou rozpatrze gdy wroce od rodzicow (musze ich na chwile odwiedzic )
10 mar 16:31
6latek: rysunekTeraz nalezy wykazac ze ΔCED≡BDF Oba trojakty sa trojkatami prostokatnymi Dwa trojkaty prostokatne sa przystajace jesli maja przeciwprostokatne rowne i po jednym kacie ostrym rownym CD= DB jako przeciwprostokatne kąt CDE= kątowi FDB jako kąty wierzcholkowe Z przystawania tych trojkatow h1= h2 Wobec tego PΔADC=PΔADB Stad wniosek ze Punkt D jest srodkiem odcinka BC Dalsze pytanie czy nie moglem od razu skorzystac z tego ze srodkowa dzieli trojkat na dwa trojkaty o rownych polach ? To do podpowiedzi Saizou takze prosilbym o odpowiedz na moje wczesniejsze pytanie
10 mar 17:42
Eta: Wszystko możesz ..............
10 mar 17:43
6latek: Eta A moje pytanie 16 : 17 ?
10 mar 17:50
Eta: Nie wiem o co pytałeś? Zadaj konkretne pytanie !
10 mar 17:50
6latek: Rysunek z 15 : 55 Mam wykazac z eΔADC ≡ADB AD jako wspolne ramie CD= BD z wlasnosci srodkowej Teraz zeby te trojkaty byly przystajace na podstawie BKB musze wykazac ze kąt CDA= ADB (ale to chyba herezja
10 mar 18:00
Eta: brednie emotka
10 mar 18:02
6latek: Pewnie ze tak Zeby one byly przystajace to ΔABC musialby byc Δrownobocznym a tego nie mamy w tresci zadania
10 mar 18:04