Srodkowa i trojkat
6latek:

W trojkacie ABC poprowadzono srodkowa AD
Wykaz ze odleglosci punktow Bi C od prostej AD sa rowne
Wydaje sie to logiczne
Tutaj chyba nalezy pokazac ze ΔADb≡Δ ADC
To tak bok AD wspolny
bok CD= DB
Teraz nalezaloby wykazac ze kat ADB = kątowi ADC
Ale jak ? Poprowadzic rownolegla przrz D do AC i wtedy beda rowne jako kąty odpowiadajace ?
10 mar 15:55
Saizou :
Proponuję porównać pola trójkątów ACD oraz ABD, gdzie wysokości są opuszczone na bok AD,
wówczas z automatu ma się tezę.
10 mar 15:59
6latek: Witam

Staram sie nie patrzyc do odpowiedzi czy podpowiedzi tylko samemu poprobowac .
Zaraz Twoja podpowiedz rozkimam
10 mar 16:04
Eta:
Co oznacza słowo "rozkimam" ? ( nie znam takiego słowa w języku polskim
10 mar 16:09
6latek: Np rozwaze , wezme pod uwage
10 mar 16:10
Eta:

co to za słowo? ( na maturze z języka polskiego też takiego słowa użyjesz?
10 mar 16:13
6latek: Tez chce byc troche nowoczesny
10 mar 16:15
Eta:
To ma być "nowoczesność" ? to .......... nie powiem ...
10 mar 16:17
6latek: Eta 
Prosba . Prosze abys sprawdzila moje rozwiazanie
Ta prosta rownolegla do AC nalezaloby poprowadzic przrz punkt B zeby te kąty byly
odpowiadajace
a nie przez punkt D
10 mar 16:17
Maciess: pewnie
6latek nie zobaczył swojej literówki

Bo ja i moje rówieśnicy "rozkminiamy"
10 mar 16:18
6latek: A widzisz
10 mar 16:20
Maciess: moi*, szkoda ze nie ma opcji edycji postów
10 mar 16:22
6latek: Eta
Spojrz na moj post 16 : 17
Podpowiedz Saizou rozpatrze gdy wroce od rodzicow (musze ich na chwile odwiedzic )
10 mar 16:31
6latek:

Teraz nalezy wykazac ze ΔCED≡BDF
Oba trojakty sa trojkatami prostokatnymi
Dwa trojkaty prostokatne sa przystajace jesli maja przeciwprostokatne rowne i po jednym kacie
ostrym rownym
CD= DB jako przeciwprostokatne
kąt CDE= kątowi FDB jako kąty wierzcholkowe
Z przystawania tych trojkatow h
1= h
2
Wobec tego P
ΔADC=P
ΔADB
Stad wniosek ze Punkt D jest srodkiem odcinka BC
Dalsze pytanie
czy nie moglem od razu skorzystac z tego ze srodkowa dzieli trojkat na dwa trojkaty o rownych
polach ?
To do podpowiedzi
Saizou
takze prosilbym o odpowiedz na moje wczesniejsze pytanie
10 mar 17:42
Eta:
Wszystko możesz ..............
10 mar 17:43
6latek: Eta
A moje pytanie 16 : 17 ?
10 mar 17:50
Eta:
Nie wiem o co pytałeś? Zadaj konkretne pytanie !
10 mar 17:50
6latek: Rysunek z 15 : 55
Mam wykazac z eΔADC ≡ADB
AD jako wspolne ramie
CD= BD z wlasnosci srodkowej
Teraz zeby te trojkaty byly przystajace na podstawie BKB musze wykazac ze kąt CDA= ADB (ale
to chyba herezja
10 mar 18:00
Eta:
brednie
10 mar 18:02
6latek: Pewnie ze tak
Zeby one byly przystajace to ΔABC musialby byc Δrownobocznym a tego nie mamy w tresci zadania
10 mar 18:04