Przystawanie trojkatow
6latek:

W trojkacie ABC srodkowe wzgledem bokow AC i BC sa prostopadle do tych bokow
Wykaz ze trojkay ABC jest rownoboczny
Na razie moje wypociny sa takie
ΔADB przystaje do trojkata ADC (maja po dwie przyprostokatne rowne wspolna AD i CD=DB
Z przystawania tych trojkatow wynika ze AB=AC
Teraz jak pokaza ze AC= BC?
10 mar 15:08
iteRacj@:
dalej dokładnie tak samo jak zacząłeś
ΔAEB ≡ ΔBEC (bkb) ⇒ |AB|=|BC|
i |AB|=|AC| ⇒ |AC|=|BC|
10 mar 15:31
6latek: Kłaniam się

Dziekuje .
10 mar 15:34
Eta:

Witam

jeżeli środkowa AD ⊥BC ⇒ ΔABC −− równoramienny o ramionach 2c=2b
" " " BE ⊥ AC ⇒ ΔABC −− równoramienny o ramionach 2c=2a
to ⇒ 2c=2b=2a ⇒ ΔABC −− równoboczny
c.n.w.
10 mar 15:45
6latek: Dzien dobry
Eta 
Rowniez dziekuje za pokazanie rozwiazania
10 mar 15:57