opty
a47: Rozpatrujemy wszystkie stożki, w których suma długości tworzącej i promienia podstawy jest
równa 2. Wyznacz wysokość tego spośród rozpatrywanych stożków, którego objętość jest
największa. Oblicz tę objętość.
Każde rozwiązanie tego zadania jakie widziałem opiera się na uzależnieniu h od r, wtedy
h=√4−4r i podkładamy to do wzoru na V stożka. Zastanawiałem się czy nie moża w drugą stronę,
wtedy r wychodzi mi (−h2+4)/4 i to wkładamy do wzoru, który będzie zależeć od h, ale tak
wychodzi mi zupełnie inna warość h, niż w przypadku pierwszego sposobu. Dlaczego tak?
10 mar 14:45
Bleee:
Oczywiście że można wyznaczyć r i wstawić do wzoru ale jak już to
r2 = (4 − h2)
Nie wiem skąd masz h = √4−4r a nie h = √4 − r2
10 mar 14:56
Bleee:
Ach... Suma tworzącej i promienia jest równa 2

No to masz h
2 + r
2 = (2−r)
2
Okey... źle spojrzałem.
To pokaż swoje obliczenia. Powinno wyjść tyle samo.
10 mar 14:59
a47: MI wychodzi więc r=(−h2+4)/4, wtedy V=1/3π*((−h2+4)/4)2)*h= (h3−8h2+16h)/48 i dla pochodnej
z tego 3h2−16h+16, więc h=4 i h=8/6, a licząc tym innym sposbem h to (2*√5)/5
10 mar 15:05
wredulus_pospolitus:
| | 4−h2 | |
( |
| ) 2*h to na pewno nie będzie h 3 + ...  Tylko h 5 + ... |
| | 4 | |
| | h5 − 8h3 + 16h | |
więc masz V(h) = |
| |
| | 48 | |
| | 5h4 − 24h2 + 16 | | 5t2 − 24t + 16 | |
V'(h) = |
| = // t = h2 // = |
| |
| | 48 | | 48 | |
√Δ (licznika) = 16
t
1 = 4 (odpada z założenia wstępnego −> h<2 ... więc t < 4)
| | 4 | | 2√5 | |
t2 = |
| (czyli h = |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
10 mar 16:27