Na bokach AB i BC
Planimetria: Na bokach AB i BC trójkąta ABC wybrano punkty D i E w ten sposób, że odcinek DE jest
styczny do okręgu wpisanego w trójkąt ABC oraz trójkąt DBE jest równoboczny. Obwód trójkąta
ABC jest równy 20, a długość boku AC jest równa 7. Oblicz pole trójkąta DBE .
10 mar 13:51
Eta:

1/ rysunek zgodny z treścią zadania
2/ wprowadź oznaczenia długości boków .....z twierdzenia o odcinkach stycznych
uwzględniając ,że ΔDBE jest równoboczny
3/z treści zadania x+y=7 to 2x+2y=14
2x+2y+6a=20 ⇒ a=1
to 2a=2
P(DBE)=
√3
==========
10 mar 14:20