Znajdź współrzędne wierzchołków trójkąta równoramiennego
ech: Punkt (−3; 1) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC, którego podstawa AB jest zawarta
w prostej 2x − y − 3 = 0. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków, jeśli |AC| = |BC| =
2√10
Książka podaje, że jeden z punktów ma współrzędne (3; 3)
Ja zrobiłem tak:
Punkt A ma współrzędne x1, y1 i należy do prostej y = 2x − 3, czyli A(x1; 2x1 − 3)
Podstawiłem wszystko do wzoru na długość odcinka.
|AC| = 2√10 = √(−3 − x1)2 + (1 − 2x1 +3)2
I mam dwie odpowiedzi:
A(3; 3) lub A(−1; −5)
Na jakiej podstawie powinienem odrzucić tą drugą?
10 mar 13:34
Jerzy:
Ile wierzchołkó ma trójkąt ?
10 mar 13:42
ech: A co to ma do zadania?
10 mar 14:08
ech: Między odpowiedziami jest "lub", więc finalnie będą dwie odpowiedzi − A, B, C albo A', B', C.
10 mar 14:08
ech: Dobra, nie było pytania. Przecież już mi wyszły dwie odpowiedzi... Za dużo zadań już chyba dziś
zrobiłem
10 mar 14:30