Zbadać zbieżność szeregu
Kamila: Badanie zbieżności szeregu:
∞
| | n4−2n2+1 | |
∑ |
| . Nie wiem jak się za to zabrać, mógłby ktoś pomóc ? |
| | n6 | |
n=1
10 mar 09:34
ICSP: | | n4 − 2n2 + 1 | | 1 | |
an = |
| , bn = |
| |
| | n6 | | n2 | |
więc na mocy kryterium porównawczego w postaci granicznej oraz zbieżności szeregu harmonicznego
dla α = 2 wynika zbieżność ∑ a
n.
10 mar 09:41
Kamila: | | n4 | |
a bn to po prostu |
| ? |
| | n6 | |
10 mar 09:50
ICSP: Dobrany tak aby granica wyszła skończona.
| | n4 | |
W tak prostym przypadku można to rozumieć jako |
| |
| | n6 | |
10 mar 09:52
Kamila: no a jak mam taki szereg to jak to zrobić?
∞
n=1
10 mar 10:33
10 mar 12:29