funkcja wymierna
K.: Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem i dokładnie wyjaśnił jak go się robi?
Wyznacz wszystkie naturalne liczby x i y spełniające warunek xy=4(x+y)
10 mar 00:41
wredulus_pospolitus:
sposób 1:
xy = 4x + 4y
xy − 4y = 4x
y(x−4) = 4x
| | 4x − 16 + 16 | | 16 | |
y = |
| = 4 + |
| |
| | x−4 | | x−4 | |
i rysujesz tą hiperbolę
10 mar 00:53
Adamm:
z tego co pokazał wredulus, x−4 musi być dzielnikiem 16
zatem x−4∊{−16, −8, −4, −2, −1, 1, 2, 4, 8, 16}
10 mar 00:55
wredulus_pospolitus:
Ach ... to tylko naturalne mają być ... to tak jak Adamm napisał −−− ograniczasz się do
dzielników 16 i pamiętaj, że y ≥ 0 (ewentualnie > 0 ... zależy jak definiujecie zbiór liczb
naturalnych)
10 mar 00:56
wredulus_pospolitus:
więc (x−4) ∊ {−16, −8, −4, 1, 2, 4, 8, 16} (−4 zależy od tego czy 0 ∊ N czy też nie −−−
patrz jak definiujecie zbiór liczb naturalnych)
10 mar 00:58
wredulus_pospolitus:
kuźwa ... przecież 'x' też ma być naturalne

więc (x−4) ∊ {
−4, 1, 2, 4, 8, 16}
no i teraz już (w końcu) powinno być dobrze
10 mar 01:00