Geometria analityczna w R^3
Omikron:
Mam problem z kilkoma zadaniami z geometrii analitycznej.
Zad 1. Znaleźć równanie prostej przecinającej prostopadle proste l
1: (x,y,z) = (1,−1,3) +
[1,−2,−1]t oraz l
2: +4y −z = 0 −2y + z + 1 = 0
Nie mam zupełnie pomysłu jak do tego podejść. Na początku można sprawdzić czy iloczyn wektorowy
wektorów kierunkowych l1 i l2 nie równa się 0, żeby wykluczyć równoległość, ale dalej nie wiem
co robić, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić. Czy ten iloczyn wektorowy o którym wspomniałem
da mi wektor kierunkowy szukanej prostej? A jeżeli tak to jak mogę znaleźć punkt?
Zad 2. Znaleźć równanie prostej równoległej do płaszczyzn:
H
1: 2x + 12y − 2z − 5 = 0 i H
2: 3x − 4y + 9z + 7 = 0
oraz przecinającej proste:
| | x+5 | | y−3 | | z−2 | |
l1: |
| = |
| = |
| i l2: x = 3 − 2t, y = −1 + 3t, z = 2 + 4t |
| | 2 | | −4 | | 2 | |
Biorę wektory normalne z płaszczyzn i obliczam iloczyn wektorowy. Powstaje mi wektor kierunkowy
szukanej prostej (tak mi się wydaje przynajmniej). Nie wiem jednak jak wykorzystać informacje
o przecinaniu prostych do znalezienia punktu.
Zad 3. Znaleźć równanie dwusiecznych kątów jakie tworzą między sobą proste:
l
1: x =0, y = 1 + 3t, z = 1 − 4t oraz l
2: x = 6t, y = 1, z = 1 + 8t
Tutaj zapewne chodzi o wykorzystanie tego że dwusieczne są tworzone przez punkty równoodległe
od obu prostych, ale nie mam pomysłu jak.
Z góry dziękuję za pomoc.
9 mar 23:21
jc: Pierwsza prosta:
x=0
y=1+3t
z=1−4t
Druga prosta:
x=6t
1=1
z=1+8t
Kierunki prostych: (0,3,−4), (3,0,4).
Wektory o tej samej długości. Wektory wskazujące dwusieczne:
suma = (3,3,0) oraz różnica = (3,−3,8)
Proste przecinają się w punkcie (0,1,1).
Dwusieczne (x,y,z)=(0,1,1)+t(3,3,0) oraz (x,y,z)=(0,1,1)+t(3,−3,8).
9 mar 23:54
jc: (2) Kierunek prostej
(1,6,−1)
x (3,−4,9)
=(50, −12, −22) || (25,−6,−11)
Dwie pozostałe proste:
(x,y,z)=(5,−3,−2) + t(1,−2,1)
(x,y,z)=(3,−1,2) + t(−2,3,4)
Tyle na wstępie. cdn
10 mar 00:09
jc: Szukana prosta przechodzi przez punkt przecięcia płaszczyzny
(x,y,z)=(5,−3,−2)+t(1,−2,1)+s(25,−6,−11)
i prostej (x,y,z)=(3,−1,2) + r(−2,3,4)
Widzę tu dwa sposoby:
rozwiązanie układu 3 równań z 3 niewidomymi
lub zapisanie płaszczyzny z użyciem równania ogólnego i znalezienia przecięcia.
Spróbujmy układ równań:
(5,−3,−2)+t(1,−2,1)+s(25,−6,−11)=(3,−1,2) + r(−2,3,4)
2r+25s+t=−2
−3r−6s−2t=2
−4r−11s+t=4
... może coś pomyliłem w rachunkach, wynik nie jest zbyt ładny
| | 1 | |
(x,y,z)= |
| (−32,−1,13) + s(25,−6,−11) |
| | 38 | |
10 mar 00:26
Omikron:
W zadaniu 3 rozumiem, że chodzi o zastosowanie reguły równoległoboku (tylko rombu w tym
przypadku)?
W zadaniu 2 pierwsza prosta powinna być (x,y,z)=
(−5, 3, 2) + t(1,−2,1).
Mógłbyś jeszcze powiedzieć jakie byłyby kroki rozwiązania tym drugim sposobem? Czyli jak można
zapisać w tym przypadku płaszczyznę przy użyciu równania ogólnego i jak znaleźć przecięcie
(chociaż to drugie to chyba kwestia podstawienia).
10 mar 01:35
jc: Bardzo nie lubię tej notacji, więc może dlatego odwróciłem.
(−5,3,2)+t(1,−2,1)+s(25,−6,−11)=(3,−1,2) + r(−2,3,4)
Dalej jednak otrzymuję brzydki wynik.
Jak możemy sobie rzecz wyobrazić?
Pomyśl o pierwszej prostej przeciętej przez szukaną prostą.
Dwie wymienione proste wyznaczają pewną płaszczyznę.
Aby wyznaczyć wspomnianą płaszczyznę wystarczy pierwsza prosta, czyli jakiś
punkt na niej leżący i jej wektor kierunkowy oraz wektor kierunkowy szukanej prostej.
Szukana prosta leży na tak określonej płaszczyźnie. Przecięcie płaszczyzny z drugą
daną prostą da nam punkt na szukanej prostek. To wystarczy bo przecież kierunek znamy.
−−−
Jak wspomniałem, płaszczyznę można opisać parametrycznie (mój rachunek)
lub napisać równanie ogólne.
W moim rozwiązaniu znajdujemy 3 parametry. Aby znaleźć punkt przecięcia
wstawimy s,t do równania płaszczyzny lub r do równania prostej
(obawiam się, że te parametry uznałem z współrzędne punktu).
10 mar 08:02
Omikron:
Ok, wszystko jasne! Bardzo dziękuję.
10 mar 13:22