Jagielloński Turniej Matematyczny II, Etap IIIA zakończony tydzień temu
iteRacj@:

W czworokącie ABCD mamy |∢DAC|=98
o, |∢DBC|=82
o, |∢BCD|=70
o oraz |BC|=|AD|. Znaleźć miarę
kąta ACD.
Rysując rysunek do tego zadania, zobaczyłam zręczne rozwiązane, którego wcześniej nie widziałam
(pozytywna energia tego forum), ale zadanie zostawiam, może się komuś przyda do nauki.
9 mar 21:28
Adamm:
β = |kąt ADC|
α:β = 28:70 ⇒ β = 70α/28
98o+β+α = 180o
α = (164/7)o
9 mar 22:28
Adamm:
Nie do końca, ale można poprawić.
sin(α)/sin(98o) = sin(28o)/sin(82o)
sin(α) = sin(28o)
α = 28o, bo α musi być ostry
9 mar 22:34
Adamm:
Ciekawi mnie rozwiązanie bez trygonometrii.
9 mar 22:36
iteRacj@: Nie podam, też skorzystałam z tw. sinusów.
9 mar 22:41