Rozwiąż rownanie
Temudźyn: A)x2+8x+16=0
B)x2−x+14=0
C)4x2+4x+1=0
D)4x2−12x+9=0
E)14x2+12=x−12
D)3x2+9=x2−6√2x
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie.
9 mar 21:07
Leszek: D) Δ = 122 −4*4*9 = 144− 144 = 0 , x= 3/2
Popatrz na wzory dla Δ oraz x1 i x2 ........
9 mar 21:14
Temudźyn: A co dalej robić, jak już się obliczy deltę?
Niestety nie mogę wpaść na to,jak Ci wyszło 32 w podpunkcie D.
9 mar 21:46
Leszek: Poszukaj w zeszycie szkolnym lub w podreczniku wzorow na Δ orzaz x1 = ....
x2 = .......
Troche inicjatywy i aktywnosci w zyciu sie przyda , powodzenia ! ! !
9 mar 21:49
Jolanta: 3x
2+9−x
2+6
√2=0
2x
2+6
√2+9=0
a=2 b=6
√2 c=9
Δ=b
2−4ac
Δ=(6
√2)
2−4*2*9=36*2−72=0
| | −b | | −6√2 | | −3√2 | |
x0= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | | 2 | |
9 mar 22:07
Mila:
Oj, coś na lekcjach nie uważasz

A może tylko wzory skróconego mnożenia masz na lekcjach?
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
A) x
2+8x+16=0⇔
(x+4)
2=0
x+4=0
x=−4
albo Δ i wzory na x
1, x
2
a=1, b=8, c=16
Δ=b
2−4*a*c
Δ=8
2−4*1*16=64−64=0
============
C)4x
2+4x+1=0
(2x+1)
2=0
2x+1=0
2x=−1 /:2
9 mar 22:10
Jolanta: x
2−4x+4=0
Δ=16−16=0
9 mar 22:14
Eta:
Wszystkie równania rozwiązujemy korzystając ze wzorów (a+b)
2 lub (a−b)
2
bez delty
A)(x+4)
2=0 ⇒x= −4
B) (x−
12)
2=0 ⇒ x=1/2
C)(2x+1)
2=0 ⇒ x= −1/2
D) (2x−3)
2=0 ⇒ x= 3/2
E)(
12x−1)
2=0 ⇒ x=2
| | 3 | | 3√2 | |
F)(√2x+3)2=0 ⇒ x= − |
| = − |
| |
| | √2 | | 2 | |
9 mar 22:14
Jolanta:

x
2−4x+4=0
(x−2)
2=0
x=2
9 mar 22:18