liczby
Pawel: Wyznacz wszystkie liczby naturalne dodatnie a,b,c spelniajace warunki :
a*b = 24
a2+ b2 + c2 = 173
9 mar 20:51
mat: ab=24→a=1,b=24 lub a=2,b=12 lub a=3,b=8 lub a=4,b=7 (i analogiczne pary (b,a))
Podstawiasz je do a2+b2+c2=173 i znadjujesz − c (albo i nie, jak nie da sie takiego znaleźć
(naturalnego))
9 mar 21:08
Leszek: a*b = 24 ⇒ ( a=1 i b= 24 ) lub ( a= 2 i b = 12) lub ( a=3 i b= 8 ) lub (a=4 i b= 6)
lub( a= 6 i b= 4) lub(a= 8 i b = 3) lub( a= 12 i b=2) lub ( a= 24 i b= 1 )
Teraz podstaw do drugiego warunku i otrzymasz c= ....
9 mar 21:09
Leszek: Kolego @mat nie ma takiej opcji a= 4 i b=7 ? ?
9 mar 21:10
mat: No zwykła literówka
10 mar 05:36