Równanie okręgu
Flamek: Witam, mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze wyznaczyłem środek okręgu o równaniu x
2 + y
2 − 10x
+2y −1=0. Zapisałem sobie to jako (x−5)
2 + (y+1)
2 = 26. Czyli w środek to (5,−1) a promień
√26 ? Z góry dziękuję
9 mar 20:31
zys:
sprawdź to 26 ... a może 25

?
9 mar 20:40
Leszek: (x−5)2 +(y+1)2= 26 ⇔ x2 −10x +25 +y2 +2y +1 = 26
Wniosek ? ?
9 mar 20:42
ICSP: a może 27?
x2 + ax + y2 + by + c = 0
Środek :
(−a/2 , −b/2)
Promień
r = √(a/2)2 + (b/2)2 − c
9 mar 20:44
Flamek: Ok widzę błąd, powinno być 27 a nie 26. Dzięki wielkie
9 mar 20:54
Jolanta:
x2−2ax+a2+y2−2by+b2=r2
x2−10x +y2+2y −1=0 −1=a2+b2−r2
a=5 b=−1 −1= 25+1−r2
r2=27 r=√27
9 mar 20:57