Pomocy
Ania: W sklepie sa dwa termosy biały i czerwony.Biały ma średnicę dwa razy większą niż czerwony ale
za to dwa razy niższy.Ktory ma większą pojemność?Czerwony ma pojemność 0,75 to biały termos
ile
9 mar 19:02
ICSP: r
b − promień podstawy białego
h
b − wysokość białego
| | 1 | |
rc − promień podstawy czerwonego = |
| rb |
| | 2 | |
h
c − wysokość czerwonego = 2h
b
V
b = πr
b2H
b
9 mar 19:14
Ania: Jak mam obliczyć Vb
9 mar 19:37
PW: O mateńko,
No jak obliczyć V
b?
9 mar 19:48
Ania: Mądre slowa na uzasadnienie dlaczego czerwony termos jest wiekszy

😕😕
9 mar 20:01
Bleee:
Modre słowa... Hmmm może to że promień (który jest zależny od średnicy) we wzorze jest
podnoszony 2, a wysokość jest w pierwszej potedze.
Tak więc zwiększenie wysokości x razy spowoduje zwiększenie objętości x razy, a zwiększenie
średnicy x razy spowoduje zwiększenie objętości x2 razy.
9 mar 22:28