cukierki
nicol: dzień dobry mam takie zadanie
Basia kupiła 80 dkg cukierków. Wręczyła ekspedientce x dwuzłotówek i 2 razy więcej
pięciozłotówek Otrzymała 80 gr reszty. Napisz wyrażenie algebraiczne opisujące, ile złotych
kosztował 1 kg tych cukierków. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
9 mar 18:26
Bleee:
Pierwsze pytanie:
1 kg = ile dkg
9 mar 18:43
nicol: 100 dkg =1 kg
9 mar 18:49
Bleee:
Dobrze
Wiec 80dag = x*2 + 2x*5 − 0.8
| | 5 | | 5 | |
To 1kg = 100 dkg = |
| *80dkg = |
| (x*2 + 2x*5 − 0.8) =... |
| | 4 | | 4 | |
9 mar 19:12
nicol: a co to jest to 5/4 skąd to się wzięło?
9 mar 19:22
nicol: Bleee przepraszam ,ze zawracam Ci gitarę ale naprawdę nie wiem co to za 5/4 − reszta wiem skąd
się wzięła ale to 5/4 za groma........
Gdybyś mógł naprowadzić głąbolicę na trop....
9 mar 20:04
Bleee:
| | 5 | |
100 dkg = |
| *80 dkg Prawda |
| | 4 | |
9 mar 20:04
nicol: no dobra nic nie kumam sorry że zawracam Wam głowę......
dziękuję i przepraszam
9 mar 20:06
9 mar 20:07
Bleee:
W takim razie równanie to wymnazamy przez 80 i mamy:
9 mar 20:09
9 mar 20:10