Kula w stożku, klasyka
Ateusz: Tworząca stożka o objętości V jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem x. Oblicz
objętość kupi wpisanej w ten stożek.
Poprzekształcałem boki trójkąta równoramiennego będącego przekrojem osiowym stożka, tak, aby
| | 3V | |
objętość V mieć zależną od jednej zmiennej (wybrałem r) wyszło mi r=3√ |
| |
| | pi*tgx | |
Obliczyłem pole trójkąta, (jego wysokość jak i bok uzależnione miałem od tej samej jednej
zmiennej r) P=r
2tgx
Następnie skorzystałem ze wzoru na pole trójkąta P=p*R (R to promień kuli wpisanej w stożek)
Przyrównałem wcześniej obliczone pole, do p*R. Po czasochłonnych przekształceniach wyszło mi,
| | 12V*sin2x | |
Zatem objętość kuli wpisanej w stożek wyszła mi równa |
| = |
| | cosx(3+3cosx) | |
Czy sposób rozwiązywania jak i rozwiązanie są poprawne?
9 mar 17:02
Mila:

Pomysł dobry, ale mogłeś skrócić tę męczarnie rachunkową.
============
2)Środek okręgu wpisanego w Δ leży na przecięciu dwusiecznych kątów Δ.
W ΔBOP:
3)
| | 4π | | 4π | | x | |
Vk= |
| R3= |
| *r3*tg3 |
| = |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 4V | | x | |
Vk= |
| *tg3 |
| i tak bym zostawiła. |
| | tgx | | 2 | |
9 mar 17:54
Ateusz: @Mila
dzięki, zaraz spróbuję sposobem z dwusiecznymi i zobaczę co wyjdzie.
Ale czy ten mój wynik jest tożsamy z twoim?
9 mar 18:14
Mila:
Po co próbować, masz napisane.
Powinien być, bo R jest.
9 mar 18:20
Ateusz: @Mila
Wolę zawsze wszystko zrobić samemu, a jak coś nie wyjdzie, albo stanę w miejscu bez dalszego
pomysłu, to dopiero wtedy zaglądam po jakąś wskazówkę
Dzięki za pomoc
9 mar 18:23
Mila:
Powodzenia
9 mar 22:59