sposrod liczb naturalnych
kombinatoryka: Sposród liczb naturalnych osmiocyfrowych wybieramy jedna liczbe. Jakie jest prawdopodobienstwo
zdarzenia A = wybrania liczby o sumie cyfr równej 4, jezeli wiadomo, ze zadna cyfra
wylosowanej liczby nie jest równa 2, 3, 6 ani 8.
|Ω|=9*10
7
No to można używać cyfr 0,1,4,5,7,9,no ale ma by suma=4 wiec uzywamy liczb 0,1,4
no i moze to byc
| | | | | |
1|1110000 | * | 3 miejsca dla jedynek i cztery dla zer |
| | | |
albo
4|0000000 czyli ten jeden przypadek
| | 36 | |
P(A)= |
| ? cos czuje,ze to zle jest |
| | 9*107 | |