.
sylwiaczek: przez punkt P(1,9) poprowadzono prosta o wspolczynniku kierunkowym ujemnym tak, ze suma
dlugosci odcinkow ktore ta prosta odciela na osiach ukladu wspolrzednych jest najmniejsza.
Wyznacz rownanie tej prostej
9 mar 15:11
jc: Załóżmy, że prosta przechodzi przez (a,b). Odcinki odcięte na osiach: p, q.
a/p + b/q=1
Nierówność Schwarza dla wektorów
u=(√a/p, √b/q), v=(√p, √q)
(u*v)2 ≤ u2 v2
(√a + √b)2 ≤ p+q
Najmniejszą wartość uzyskujemy, jeśli u||v.
p=(√a+√b)√a
q=(√a+√b)√b
Równanie prostej
x/p+y/q=1
9 mar 15:51
jc: Nie wiem, jak to zapisać w Twojej notacji. q(10), p(90), prosta k(1/10,1/90,1).
9 mar 15:53
ICSP: y = ax + b
9 = a + b ⇒ b = 9 − a
y = ax + 9 − a − "pęk prostych" przechodzących przez punkt (1 ; 9 )
przecięcie z osią odciętych:
przecięcie z osią rzędnych :
(0 ; 9 − a)
Suma odcinków licząc od (0;0)
minimum dla
a = − 3
Swoją drogą chyba, źle zrozumiałem polecenie.
Mamy prostą która przecina oś odciętych i rzędnych w dokładnie jednym punkcie.
Czyli każdy z odcinków na które ta prosta podzieliła osie "ma długość
∞".
9 mar 16:01
iteRacj@:

W popularnym zbiorze znanego maturzystom autora to mają byc odcinki wyznaczone przez te punkty
współne i początek układu współrzędnych.
9 mar 16:05
iteRacj@: *wspólne prostej z osiami
9 mar 16:07
jc: (a,b)=(1,9)
p=4
q=13
prosta x/4+y/12=1 lub inaczej 3x+y=12
9 mar 17:39