.
sylwiaczek:

W polkole o promieniu r wpisano prostokat o najwiekszym polu. Oblicz cosinus kata rozwartego
miedzy przekatnymi tego prostokata
jedyne co mam obliczone to ze a=
√r2−1/4b2
9 mar 15:05
wredulus_pospolitus:
no i teraz tworzysz funkcję:
P(a,b) = a*b
więc:
P(b) = b*√r2 − b2/4
pochodna i wyznaczasz maksimum
9 mar 15:09
wredulus_pospolitus:

Albo:
zauważasz, że pole prostokąta o bokach "a" i "2b" to nic innego jak pole trójkąta prostokątnego
o przyprostokątnych a i b
w takim razie masz:
r
2 = a
2 + b
2 −> a =
√r2 − b2
I oczywiście wyjdzie Ci (przy takim przyjęciu zmiennych), że dla a=b pole trójkąta będzie
największe ... więc dla boków a i 2a prostokąt będzie miał największe pole
9 mar 15:13