matematykaszkolna.pl
Trójkąt Paweł: Witam, mam takie zadanie. W trójkąt równoramienny mam wpisany okrąg, którego środek dzieli wysokość, poprowadzoną na podstawę w odpowiednim stosunku liczonym od wierzchołka, powiedzmy, że ten stosunek to x:y. Mam dane tylko tyle. Jak z tymi danymi obliczyć promień okręgu opisanego na tym trójkącie? emotka Proszę o jakieś wskazówki.
9 mar 13:37
iteRacj@: rysunek |CE|=h, |CO|=h*x=h−r, |EO|=h*y=r R − promień promień okręgu opisanego na Δ z tw. sinusów
h 

=2R
sin α 
 hy 
sin α=

// wyliczam z ΔCOD
 hx 
9 mar 16:45
iteRacj@: Żeby obliczyć, ile centymetrów ma promień, musisz znać długość któregoś z boków albo np. wysokość trójkąta. Ja przyjęłam za daną wysokość.
9 mar 16:50
Paweł: rysunekMiałem dany ten stosunek 5:3. Doszedłem do tego, że 3x to będzie promień okręgu wpisanego. Obliczyłem lCEl wyszło mi 4x z Pitagorasa. Później Z podobieństwa trójkątów wyszło mi, że lEBl − 6x i lDBl= 6x. Później z tw. sinusów i wyszło mi, że promień to 5x. Ale nie mam nic danego prócz tego stosunku i nie wiem, czy gdzieś się pomyliłem i dlatego nadal wszystko mam uzależnione od x czy tak już to zostawić
9 mar 19:10
iteRacj@: Istnieje nieskończenie wiele trójkątów równoramiennych, w których taka proporcja wynosi 5:3. Są to trójkąty podobne. Jeśli wynik ma dotyczyć konkretnego trójkąta, to musisz znać x. U Ciebie 19:10 nie da się więcej ustalic niż to, że szukany promień ma 5x.
 y 
Teraz zauważyłam u siebie błąd,

=cos α .
 x 
9 mar 20:05
Paweł : Dzięki, chciałem porównać wyniki i chyba tylko tyle mogę zrobić. Bardzo dziękuję. 😉
9 mar 20:11