Trójkąt
Paweł: Witam, mam takie zadanie. W trójkąt równoramienny mam wpisany okrąg, którego środek dzieli
wysokość, poprowadzoną na podstawę w odpowiednim stosunku liczonym od wierzchołka, powiedzmy,
że ten stosunek to x:y. Mam dane tylko tyle. Jak z tymi danymi obliczyć promień okręgu
opisanego na tym trójkącie?

Proszę o jakieś wskazówki.
9 mar 13:37
iteRacj@:

|CE|=h, |CO|=h*x=h−r, |EO|=h*y=r
R − promień promień okręgu opisanego na Δ
z tw. sinusów
| | hy | |
sin α= |
| // wyliczam z ΔCOD |
| | hx | |
9 mar 16:45
iteRacj@: Żeby obliczyć, ile centymetrów ma promień, musisz znać długość któregoś z boków albo np.
wysokość trójkąta. Ja przyjęłam za daną wysokość.
9 mar 16:50
Paweł:

Miałem dany ten stosunek 5:3. Doszedłem do tego, że 3x to będzie promień okręgu wpisanego.
Obliczyłem lCEl wyszło mi 4x z Pitagorasa. Później Z podobieństwa trójkątów wyszło mi, że lEBl
− 6x i lDBl= 6x. Później z tw. sinusów i wyszło mi, że promień to 5x. Ale nie mam nic danego
prócz tego stosunku i nie wiem, czy gdzieś się pomyliłem i dlatego nadal wszystko mam
uzależnione od x czy tak już to zostawić
9 mar 19:10
iteRacj@:
Istnieje nieskończenie wiele trójkątów równoramiennych, w których taka proporcja wynosi 5:3. Są
to trójkąty podobne. Jeśli wynik ma dotyczyć konkretnego trójkąta, to musisz znać x.
U Ciebie 19:10 nie da się więcej ustalic niż to, że szukany promień ma 5x.
| | y | |
Teraz zauważyłam u siebie błąd, |
| =cos α . |
| | x | |
9 mar 20:05
Paweł : Dzięki, chciałem porównać wyniki i chyba tylko tyle mogę zrobić. Bardzo dziękuję. 😉
9 mar 20:11