Trojkat rownoramienny
6latek:
Dany jest trojkat rownoramienny w ktorym AC=BC Na prostej AB obieramy dwa rozne punkty D i E
tak ze AE=BD
Zbadaj czy rojkat ECD jest rownoramienny
W tym zadaniu zastanawiam sie nad dwoma rozwiazaniami
1) jesli poprowadze wysokosc CF to dostane dwa trojaty prostokatne ktore sa przystajace
2) trojkaty EAC i CBD sa przystajace na podstawie cechy BKB
a) EA=BD
AC=BC
kąt EAC= BDC
stad wynika rownosc bokow ECi CD
9 mar 13:09
Bleee:
Wystarczy pokazać że kąty EAC i DBC są równe (a są równe) więc na mocy tw. Cosinusow masz
rownosc
9 mar 13:21
6latek:
Witaj
Blee
9 mar 13:24
iteRacj@:
W punkcie 2/a można dodać, że kąty są przyległe do katów Δ równoramiennego, więc są równe.
9 mar 13:47
6latek: Dzien dobry
iteRacj@
Mam takie pytanie do Ciebie
Czy masz ten zbior z geometrii o ktorym pisalem czyli Drobka Szymanski ?
Jesli tak to zobacz na zadanie 2.10
9 mar 13:51
iteRacj@:
Dzień dobry!
Ja się z niego uczyłam w latach 70−tych, już go nie mam : )
9 mar 13:53
6latek: NIc nie szkodzi . W takim razie potem wysle skan
9 mar 14:02
6latek: Do zobaczenia potem na forum jesli bedziesz
9 mar 14:03