Jednokładność
matura11: Dany jest kwadrat ABCD O wierzchołkach A=(−8,3)B=(−5,2)C=(−4,5)D=(−7,6). Obraz jednego z tych
wierzchołków w jednokladnosci o środku w punkcie A i skali ujemnej leży na prostej l o
rówwnaniu x−2y−6=0. Wyznacz współrzędne wierzchołków obrazu kwadratu ABCD w tej jednokladnosci.
Jest rozwiązane na forum, ale nie rozumiem tamtej metody
9 mar 11:50
iteRacj@:
To podaj link do tamtego rozwiązania i napisz, co jest niejasne.
9 mar 12:52
Mila:
Czego tam nie rozumiesz?
9 mar 16:27
matura11: Dlaczego od razu liczmy długość AD i wszystko dla punktu D?
9 mar 20:35
Mila:

Przykład przekształcenia dla skali ujemnej.
Jednokładność o skali k=−2
Czy z tym masz problem?
9 mar 20:52
Mila:

A=(−8,3), B=(−5,2), C=(−4,5), D=(−7,6).
x−2y−6=0
1) Mamy obliczyć skalę jednokładności, to musimy mieć punkt przecięcia jednej z trzech
półprostych:
CA
→, BA
→, DA
→
możesz pisać równania tych trzech prostych, ale tylko DA przetnie prostą k.
2) prosta DA
y=ax+b
3=−8a+b
6=−7a+b
−−−−−−−−−−−odejmuje stronami
−a=−3, a=3 , y=3x+b, 3=3*(−8)+b, b=27
y=3x+27
3) Punkt przecięcia:
D'=(−12,−9)
4) Skala jednokładności
Poradzisz sobie?
9 mar 21:16
matura11: Tak! dzięki, zrobione!
9 mar 21:56
Mila:
9 mar 22:13