Podaj jawny wzór a_n i udowodnij indukcyjnie jego poprawność
Seba: A) an=2an−1+an−2, a0=0, a1=1
B) an=5an−1+2an−2, a0=1, a1=1
8 mar 23:44
Mariusz:
Wzór jawny znajdziesz w ten sposób
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞2a
n−1x
n+∑
n=2∞a
n−2x
n
Sumujesz od dwójki bo twoja rekurencja zachodzi dla n≥2
∑
n=2∞a
nx
n=2x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
∑
n=2∞a
nx
n=2x(∑
n=1∞a
nx
n)+x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−0−x=2x(∑
n=0∞a
nx
n−0)+x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
A(x)−x=2xA(x)+x
2A(x)
A(x)(1−2x−x
2)=x
| | x | |
A(x)= |
| |
| | (1−(1−√2)x)(1−(1+√2)x) | |
| x | | a | | b | |
| = |
| + |
| |
| (1−(1−√2)x)(1−(1+√2)x) | | (1−(1−√2)x)) | | 1−(1+√2)x) | |
a(1−(1+
√2)x)+b(1−(1−
√2)x))=x
a+b=0
−a(1+
√2)−(1−
√2)x)b=1
a+b=0
−a−a
√2−b+b
√2=1
a + b=0
−a
√2+b
√2=1
b=−a
−a
√2+b
√2=1
b=−a
−2a
√2=1
| x | | √2 | 1 | | √2 | |
| =− |
|
| +b= |
| U{1}{1−(1+√2)x) |
| (1−(1−√2)x)(1−(1+√2)x) | | 4 | (1−(1−√2)x)) | | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
A(x)=− |
| (∑n=0∞(1−√2)nxn)+ |
| (∑n=0∞(1+√2)nxn) |
| | 4 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
an= |
| (1+√2)n− |
| (1−√2)n |
| | 4 | | 4 | |
Co do indukcji to sprawdzasz czy wzór jest poprawny dla n=0
Zakładasz że jest poprawny dla n=k
i sprawdzasz czy jest poprawny dla następnika czyli dla n = k+1
9 mar 05:12
Mariusz:
Dla porównania drugi przykład z użyciem równania charakterystycznego
a
n=5a
n−1+2a
n−2, a
0=1, a
1=1
λ
n=5λ
n−1 + 2λ
n−2
λ
2=5λ+2
λ
2−5λ−2=0
| | 5−√33 | | 5+√33 | |
(λ− |
| )(λ− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5−√33 | | 5+√33 | |
an=C1( |
| )n+C2( |
| )n |
| | 2 | | 2 | |
a
0=C
1+C
2
C
1+C
2=1
C
1+C
2=1
| 5 | | 5 | | √33 | | √33 | |
| C1+ |
| C1+ |
| C2− |
| C1=1 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
C
1+C
2=1
C
1+C
2=1
C
1+C
2=1
| 11+√33 | | 5−√33 | | 11−√33 | | 5+√33 | |
| ( |
| )n+ |
| ( |
| )n |
| 22 | | 2 | | 22 | | 2 | |
10 mar 04:34