Równanie różniczkowe
Azmuth: Siemka, niedawno dostałem zadanie z równań różniczkowych do zrobienia, mam:
1. (1 + e
x)xx' = e
t. Więc rozpisałem, że x' = dx/dt. Potem policzyłem całki itd i zostałem z
czymś takim:
| x2 | |
| + xex − ex = et + c. I teraz nie wiem jak wyznaczyć funkcję x(t). Mógłby ktoś |
| 2 | |
pomóc ?
8 mar 22:51
Azmuth: Podbiję
9 mar 00:37
b.: Rozważmy f(x)=x2/2 + xex − ex. Mamy f'(x)=x(ex+1), więc f jest malejąca na (−∞,0] i
rosnąca na [0,∞), z minimum w 0 równym −1.
Istnieją więc funkcje odwrotne:
g:[−1,∞) −> (−∞,0] (odwrotna do f obciętej do (−∞,0])
h:[−1,∞) −> [0,∞) (odwrotna do f obciętej do [0,∞))
Zakładając teraz, że szukamy rozwiązania x:[0,∞)−>R, to musi zachodzić, że
e0 + c ≥ −1,
czyli c≥−2, i w takim przypadku mamy dwa rozwiązania:
x(t) = g(et+c)
oraz
x(t) = h(et+c)
Możesz sobie pomyśleć o prostszej sytuacji, co by było, gdyby Ci wyszło x2(t) = et + c
9 mar 08:36